MESEÍRÁS – Mesemágia

mesegyerek“Az életünk mese, amit mi magunk írunk…” (szabovirag)

A meseírás nemcsak hatalmas élmény, hanem – észrevétlenül – komoly önismereti munka és rendkívül hatékony öngyógyító módszer is.
A Fénypont Meseközpont gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt lehetővé teszi a meseírás technikáinak, gyakorlatainak, módszereinek játékos elsajátítását, úgy, hogy az alkotófolyamat során a szárnyalás öröme mellett nemcsak a megírt mese olvasása jelenthet katarzist, de az írás során felszínre kerülő, tudatalattiban őrzött belső üzenetek is tiszta iránytűként szolgálhatnak később a mindennapokban.

MESEÍRÁSRA ÉPÜLŐ PROGRAMJAINKAT itt megtalálhatjátok

Az írás az az Út, amelyet járva az ember akaratlanul is leleplezi önmagát, azaz olyan igazságokat árul el magáról, ami például egy beszélgetős terápia során nem biztos, hogy felszínre hozható – ám itt, az alkotás hozta energiák által néha kimondás nélkül is azonnal feloldhatók, gyógyíthatók.

Annál életre szólóbb ajándék pedig aligha lehet, mintha szeretteinket saját magunk által írt, személyre szóló mesével lepjük meg. A tapasztalat azt mutatja, hogy a mese gyakran azokból is “előbukik”, akik azelőtt sosem forgatták a tollukat – és bizony előfordul, hogy ilyenkor olyan művek születnek, amelyek valóban méltók arra, hogy mások is olvassák őket. Ambiciózus írójelölteknek is ajánlottak épp ezért Központunk programjai.

BEAVATÓ NŐI MESÉK – egy régi honlapunkon, melyet korábban a NŐI OLDALUNK ünneplésére hoztunk létre.

Egy visszajelzés a sok száz közül: 

Átírtam a mesémet (Kata tollából)

Virággal kb öt évvel ezelőtt, egy női mesekör után ültem le egy személyes konzultációra, meseterápiára. Miért mentem el hozzá? A kíváncsiság hajtott és valami belső vágy megismerni jobban, közelebbről életem meséjét.
A találkára – Virág kérésére – elhoztam gyerekkorom meséjét.

Bár öt éve történt, ma is nagyon mélyen bennem élnek azok a percek. Érzem a szoba levegőjét és látom a betűket. Katartikus élményben volt részem.

Olvastuk a mesémet lassan, bekezdésről bekezdésre és ahogy egyre beljebb haladtunk a folyamatban, megelevenedett a mese és elkezdtem látni a párhuzamokat a mese és az életem szereplői, történései között. Tisztán láttam mindent, milyen az én helyzetem az adott életemben éppen. A felismerések mélyen megérintettek, úgyhogy szinte szédelegve mentem haza. A mese feltárta az igazságot!

A hozott mesém sajnos nagyon csúnyán végződött, ezért Virág kérte, hogy írjam át a mesémet oly módon, hogy happy end-vel végződjön. Néhány nap elteltével elfogott egy érzés, mellyel tollat ragadtam és átírtam a mesémet. „Boldogra írtam az életem.” – s z ó   s z e r i n t.

Ezt követően körülbelül egy hónapig nem történt semmi látszólag, de én jobban értettem a történéseket körülöttem. Aztán egyszer csak párhuzamos világokban éreztem magam, azaz zajlott az életem és zajlott a mese, és egyszer csak az új mese megelevenedett – belépett a régi helyébe – és bevégeztetett. Hála az új mesémnek, győztesként megerősödve kerültem ki a viharból. Hálát adok, hogy megláttam a mesémben magam és hálát adok, hogy 50 évesen átírtam az életem.

Az átírás óta folyamatosan rendeződik az életem, hol ezt a falat, hol azt a falat bontom le. Egyre mélyebbre megyek a mese rétegeiben. Teljesen megváltozott minden, új szakmám van (közgazdászból sajtkészítő lettem), új az életmódom (korán reggel kelek és este korán fekszem), új helyen lakom (vidéken), új társaságom van (intelligens, magasan kvalifikált, tiszta szívű, érző emberek), szeretem és értékelem a művészetet (kiállításokra járok).

Sokszor gondolok arra, mi lett volna, ha nem megyek el a meseterápiára és nem írom át a gyerekkori mesémet. Hol lennék ma és mit csinálnék? Belegondolni se akarok. Az a néhány hónap olyan hegyeket mozgatott meg és tolt félre, melynek köszönhetően szabad levegő áramlott az életembe és elősegítette azt a folyamatot, amit ma is élek: Kezembe vettem az életem irányítását.

Nem mondom, hogy ezek könnyű lépések, nem azok. Ugyanakkor szintet ugrasz minden egyes próbatétellel. Leküzdesz egy félelmet, egy gátat, beljebb haladsz az önismeretben és mások megismerésében is.

Mindezt a mesék mentén teszem ma is. Meseműhelybe járok Virághoz, női fonóba, ahol egy-egy mesét dolgozunk fel közösen a lányokkal és közben jönnek a szimbólumok, amelyek kibomlanak és segítenek egy-egy kihíváson átlendülni. Nagyon érdekes folyamat ez. Nagyon nagy türelem és kitartás kell hozzá és belső hit, hogy megcsinálod! A mesében mindig benne van a megoldás kulcsa.

További visszajelzések 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük