TovábbOlvasó

Kis Adrienn összeállítása

Gary D. Chapman könyvei a szeretetnyelvekről

Gary D. Chapman: amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, „Az öt szeretetnyelv” fogalom megalkotója. Legismertebb könyve, az Egymásra hangolva több mint tízmillió példányban kelt el világszerte. Témája: a szeretet kommunikációja a házasságban. Az első könyv sikerét követően dr. Gary Chapman különleges kiadásokkal bővítette a sorozatot, így igyekezett elérni az egyedülállókat, férfiakat, illetve a kamaszok és kisgyermekek szüleit is. A témában írott könyvei közül a következőket ajánljuk figyelmetekbe (a teljesség igénye nélkül):


Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva

Az 5 szeretetnyelv – Gyerekekre hangolva

Az 5 szeretetnyelv – Kamaszokra hangolva

Az 5 szeretetnyelv titka fiataloknak

Az 5 szeretetnyelv – Férfiaknak

Az 5 szeretetnyelv – Szólóban

A jól működő család 5 jellemzője

Netfüggő gyerekek

12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk

Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

„Csodálatos szülő voltam, mielőtt gyermekeim születettek volna” – kezdi könyvét az írópáros. Nem érezzük ezt gyakorló szülőként oly sokszor? Elméletben mindig sokkal könnyebben mennek a dolgok, de amikor saját családunkban kell szembenézni a durcás gyerekkel, a hisztivel, a kiabálásokkal, sértődésekkel, akkor megfogadjuk: holnaptól másképp lesz! Azután kezdődik minden elölről… a régi vágányon.
Ez a könyv segít megtanulni:
– hogyan birkózzunk meg gyerekeink csalódásaival, frusztrációival, negatív érzéseivel;
– hogyan mutassuk ki mérgünket anélkül, hogy bántóak lennénk;
– hogyan állítsunk fel határokat úgy, hogy megőrizzük a gyerekek szabadságát;
– mit tegyünk büntetés helyett;
– hogyan oldjunk meg családi vitákat.
Az egész világon hatalmas sikert arató könyv egyszerű, gyakorlatias megoldásokat kínál szülőknek arra, hogyan beszéljenek gyerekeikkel, és hogyan hallgassák meg őket. A szerzők tisztelettel, megértéssel és józan logikával felépített módszereit szülők és szakemberek egyaránt sikerrel alkalmazzák bármilyen korú gyerekeknél. Az életből merített példákkal és kedves grafikákkal egyaránt gazdagon illusztrált könyv segítségével a szülő-gyerek kapcsolat örömtelivé, stresszmentessé, mindkét fél számára eredményesebbé varázsolható.

Dr. Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak

Dr. Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak

Dr. Rosenberg végzettsége szerint klinikai pszichológus, nemzetközileg elismert békeközvetítő és az erőszakmentes kommunikációs világszervezet alapítója. Hosszú évek óta azt tanítja, hogy ha megtanulunk igazán tisztán és hatékonyan kommunikálni, tehát valóban szót érteni egymással, képessé válunk arra, hogy elejét vegyük a véres harcokhoz, háborúkhoz vezető konfliktusoknak.
Mit tanulhatunk meg a könyvből?
– A lehetséges konfliktushelyzetek békés párbeszéddé alakítását.
– A dühbe és depresszióba torkolló gondolkodásmódunkkal való szakítást.
– Együttérzéssel kommunikálni, felhasználva az empátia gyógyító erejét.
– Teljesebbé tenni az életet magunk és mások számára.
Mindazoknak, akiknek a munkájához szorosan hozzátartozik a kommunikáció: pl. szülőknek, tanároknak, jogászoknak, pszichológusoknak, üzletembereknek és politikusoknak. Valójában minden beszélni tudó embernek.