Játsszunk együtt!

Kis Adrienn és Szabó Virág ajánlója

Hogyan kezdhetünk hozzá gyermekeink (és saját magunk) érzelmi intelligenciájának fejlesztéséhez? Mégsem ülhetünk le velük, hogy „beszélgessünk az érzéseidről”!? Ennél jobbra van szükség.

Mint például az Értsünk szót! által kidolgozott és forgalmazott kártyajáték, és a hozzá tartozó, témakörökre bontott füzet, 48 elgondolkodtató, beszélgetés indító, vagy akár rajzolásra inspiráló gyakorlatokkal, játékokkal, felvetésekkel, ami kifejezetten az óvodás és kisiskolás korosztály és szüleik számára készült. KA

TARTALOMJEGYZÉK
Nehéz nem észrevennünk, hogy – számról számra – társasjátékokat keresgélve, mindig ugyanoda jutunk: az EQ – erősítő játékok rendkívüli fontosságát hangsúlyozzuk, és nemcsak azért, mert még nem töltik be méltó helyüket a köztudatban, hanem azért is, mert elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy gyermekeink ne csak okosodjanak, hanem érzékenyüljenek is – mélyülni legyenek képesek önmagukban és az őket körülvevő világ megfigyelésében, szívvel való megértésében. Könnyű meglátni, a gondos szülők többsége is az elmecsiszoló játékokat szerzi be csemetéjének, hiszen ezekről hallani leginkább – holott a gyermek érésének természetes folyamatát figyelembe véve hatéves korig az érzelmi intelligenciát volna bölcs támogatni – a kreativitás, a fantázia szabad áramlását. A mesevilágban való szabad kalandozás lehetőségeit.
Ehhez hoztam néhány játékötletet én is:

STORY CUBES – dobj és mesélj szabadon. Ennél komolyabb fejlesztés nem is kell kicsiknek és nagyoknak – a kötetlen történetmesélés élménye minden mást felülír. Kommunikáció, kapcsolódás, asszociáció, fantázia, kreativitás, fókusz, egymásra figyelés, egymásra való rácsodálkozás – ezek mind támogatást kapnak az önfeledt játékélmények által. Felhőtlen szórakozás az egész családnak!


DIXIT – a határtalan fantázia játéka. Kártyajáték.
A másik nagy kedvenc, gyerekeknek, felnőtteknek. Hatalmas élmény együtt barangolni a világ sokszínűségében, és kifejezni, kommunikálni mindazt, amit mi meglátunk benne, egyedi szemüvegünkön keresztül.
Mindkét játék minden korosztály kommunikációs lehetőségeit szélesre tárhatja… (SzV)