TovábbOlvasó

Kis Adrienn és Rapai Csaba ajánlója

Michaela Glöckler, Andreas Neider, Hartmut RammA koronavírus-válság megértése és kezelése

A koronaválság kétarcú krízis: az emberekben egyrészről a félelem és a rémület uralkodik az ismeretlen vírusfertőzés miatt, másfelől a lelassulás és az elmélkedés jellemzi. Új szemmel tekinthetünk a természetre, és végre vesszük a bátorságot, hogy új kérdéseket tegyünk fel arról, hogyan változtassuk meg a jelenlegi nem fenntartható ökológiai és társadalmi rendszert. Hogyan tekintsünk átfogó nézőpontból a pandémiára.
Mit akar nekünk mondani a koronaválság?
Hogyan jöhetett létre, milyen tanulságokat tudunk levonni belőle?
A három szerző a koronakrízist három nézőpontból járja körbe: Michaela Glöckler, A nagy gyermekkalauz című könyv szerzője orvosi szemmel, Andreas Neider történész politológus társadalmi-szociális szempontból, Hartmut Ramm pedig  kozmikus összefüggésekben vizsgálva írnak a pandémiát kísérő jelenségekről.


Szabó Virág: Hamuban Sült Pogácsa – A tápláló figyelem művészete


“Globális szintű provokációnk a pandémia, mert az emberiség – valljuk meg őszintén – túl sokáig szunyókált a kényelmes dunna alatt, már-már lemaradva a hőssé válás lehetőségéről. … A szelíd ébresztgetés, a változtatás felé terelés helyett az agresszív dörömbölés ideje érkezett el.” Virág könyve konkrétan a világ megmentéséről szól. Mert a jelen pillanatból nézve elég kilátástalannak tűnik a jövő… A materialista világszemléletű, hideg logikával működő racionális férfielme uralta XXI. században kiveszőben van az empátia, mind az emberi kapcsolatokban, mind a természet, a bolygónk viszonylatában.
Hogy a gyerekeinknek és az ő utódaiknak legyen esélye a boldogságra, boldogulásra, egyáltalán az életre – ahhoz most azonnal változtatnunk kell. Sürgősen. Magunkon elsősorban, és ez fog hatni gyermekeinkre, közvetlen környezetünkre. A változás kicsiben, alulról ugyan, de biztosan el tud így kezdődni, és előbb utóbb szárba szökken és virágot bont… Ehhez a változáshoz-változtatáshoz ad könnyen érthető, elgondolkodtató magyarázatot, útmutatást, inspirációt a könyv. Sőt, a mindennapokban egyszerűen alkalmazható gyakorlatokat is kap a változtatásra kész olvasó.

Szabó Virág gyerekkönyv-ajánlója

Junot Díaz: Szigetlakó

A Szigetlakó című mesekönyv évek óta, újra meg újra előkerül nálunk. Valójában én kaptam – és igazából kisiskolás kortól ajánlanám -, de öt és fél éves kislányom is egyre fokozódó érdeklődéssel bújik bele a történetbe. Eleinte talán a lenyűgöző illusztrációkért (Leo Espinosa ajándékai), ma már azonban a történet egyes epizódjai is előkerülnek szerepjátékai során: érik rá.
Miért fontos számomra ez a könyv? Mert végtelenül színes és izgalmas módon beszél a másságról, a különbözőség adta értékekről, saját történeteink hatalmáról, a figyelem és a fantázia gyógyító erejéről – és mint tudjuk, ezek igencsak komoly “hiánycikkek” a mai világban. És mi az még, ami elbűvöl ebben a könyvben? A közösség erejének bizonyítása, a múlt színeinek pasztell-sejtetése, és az elengedhetetlen mesebeli fordulat: a főhősnő végül győz önmaga felett, és megoldást talál problémájára belső növekedése által. Aztán a könyv azt is hirdeti: Az emlékezés varázslás -, talán így ez a mese reményt és módszert is sugall számunkra, hogyan is tudunk felülkerekedni a pandémia által hozott szorongásainkon, hogy ne cipeljük tovább ezt a keserű emléket súlyos teherként a jövőnkbe… Aktuális, igaz? 

TARTALOMJEGYZÉK