HSP konyha – Hamuban sült receptek

Bahul Kriszti ételkölteményei

Májtallér cékla, édesburgonya, paszternák chipsszel és színes zöldségkörettel
A máj egy igen megosztó étel, nem feltétlenül tartozik a gyermekek vagy felnőttek népszerű ételei közé. Pedig a máj valójában a természetben megtalálható egyik legmagasabb tápanyag-sűrűségű étel. Sok értékes tápanyagot tartalmaz a teljesség igénye nélkül, mint: a vas, retinol, az A-vitamin aktív formája, Kolin, B12, folát, cink és réz.
Úgy gondolom, hogy „tallér” formában a máj kisgyermekekkel is könnyebben megszerethető / megismertethető. A fermentált káposzta pedig elősegíti az emésztéshez szükséges enzimek képződését, a gyomorsav termelését, illetve a fermentálás emészthetőbbé teszi az egyébként sokunk számára nehezen emészthető káposztát.

Májtallér 4 főre:
40 dkg darált csirkemáj
1 fej vöröshagyma
30 dkg lereszelt paszternák/édesburgonya
2 dkg házi vaj
1 db tanyasi tojás
1 evőkanál oregánó / kakukkfű

kevés vaj a tepsi kikenéséhez

Kis vajon a vöröshagymát megpároljuk, majd miután kész, levesSzük a lábost a tűzről és hozzáadjuk a fűszereket, a reszelt édesburgonyát/paszternákot, darált májat és a tojást. Jól összedolgozzuk és lapos lepénykéket formálunk belőle. Egy tepsit kikenünk kis vajjal és a lepénykéket ráhelyezzük. 200 fokon 10-10 percig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk és a másik oldalát is.

A májtallér köretei

Cékla, édesburgonya, paszternák chips:
2-2-2 db közepes cékla, édesburgonya, paszternák
Vékony szeletekre vágjuk a zöldségeket és egy sütőpapírral vagy szilikonlappal kibélelt tepsibe tesszük. Majd berakjuk az előmelegített sütőbe 200 fokra és 20-30 percig sütjük, amíg kicsit ropogós lesz a széle. Tálaláskor friss petrezselyemmel/korianderrel szórom meg a chipset, ami szintén emésztést könnyítő hatással bír.

Párolt spenót:
1/2-1 kg friss spenót
1 ek. kókuszzsír
1 vékony gerezd fokhagyma

A spenótleveleket válogassuk át és mossuk meg, majd vágjuk össze nagyobb darabokra. Ezután egy serpenyőben hevítsük fel a zsiradékot és adjuk hozzá a spenótleveleket. A fokhagymát vágjuk fel kis darabokra vagy használjunk fokhagymanyomót. A vége fele adjuk hozzá a fokhagymát. Érdemes egy picit elfőzni a spenót levét a végén, de ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki.


Narancsos sárgarépa saláta:
50 dkg sárgarépa
1 db narancs leve
1 kk. méz
½ kk. fahéj
3 db szegfűszeg
csipetnyi só
1 ek hidegen sajtolt olívaolaj

Lereszeljük a sárgarépát, az olívaolajon 1 percig pároljuk. Ha kihűlt, salátástálba tesszük. A mézet és a fűszereket elkeverjük a narancslében és a répára öntjük.


Édesburgonyás pulyka brassói zöld salátával

Szerencsére már Magyarországon is többen elkezdtek foglalkozni édesburgonya termesztéssel, így kapható friss magyar édesburgonya. Az édesburgonya a lassan felszívódó szénhidrátok közé tartózik, ezért is született meg bennem a gondolat, hogy bemutassam a közkedvelt brassói ezen alternatíváját.

Hozzávalók 4 főre:
90 dkg édesburgonya
1 kg filézett pulykacomb
1 db savanykás alma (Idared)
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
oregánó

Hozzávalók a salátához:
rukkola
fejes saláta
újhagyma
olívaolaj
citrom

Az édesburgonyát meghámozom, majd összevágom kb. 1½ cm-es kockákra és majdnem puhára főzöm enyhén sós vízben 7- 8 percig. Ha kész, leszűröm. Megpárolom a hagymát és hozzáadom az apróbb kockákra vágott pulykahúst. Három szál friss oregánóval fűszerezem, illetve a fokhagymát is hozzáadom. Mialatt készre sül a hús, a másik serpenyőben megpirítom az édesburgonya kockákat kevés vajon. Végül összekeverem a két serpenyő tartalmát és ekkor adom hozzá az almakockákat és kb. 10 percig közepes lángon összesütöm őket, finoman rázogatva a serpenyőmet.

A saláta elkészítése:
Megmosom a salátaleveleket, lecsöpögtetem, vékony karikákra vágom az újhagymát a zöldjével együtt. Öntök rá egy kiskanálnyi olívaolajat és egy negyed citrom levét rácsorgatom.

Hosszan főtt húsleves

Az immunrendszer megalapozása gyermekkorban történik, ezért is ajánljuk a hosszan főtt csibelevest figyelmetekbe.
Emlékeztek még nagymama vasárnapi csibelevesére? Ma is összefut a nyál a számban, ahogy azok a régi ízek és a finom gőzölgő leves illata felrémlik bennem. Mama aznap (is) korán felkelt, levágott egy tyúkot, megkopasztotta, feldarabolta és az aprólékból sok zöldséggel, egy nagy fazék levest tett fel a sparhelt sarkába, ahol a legkevésbé éri a tűz. Itt rotyogott a leves kora reggeltől délig, mert ugye déli harangszóra az asztalhoz ült a család. Mama tudta, hogyan készül az igazi, éltető pipileves. Tudta, mert az ő mamája és a mamája mamája is így főzte. Ez a hagyomány, mondanánk. Hosszan főtt csibelevest visznek a komaasszonyok a gyermekágyas anyának, a lábadozó beteget ezzel etetik és a vézna, kicsi gyerekekbe is tölti a mama, hogy nagyra nőjön. A mama tudja.
Mi is gyakorta főzünk hosszan főtt csibelevest, amit este felrakok a tűzre és lassú tűzön másnap délig fő. Mi már tudatosan főzzük ezeket a leveseket, amiket lehet csirkeaprólékból, halcsontból vagy marhacsontokból is főzni. A lassú főzés során a csontokból és a bőrös alkatrészekből kioldódó kollagén, ásványi anyagok miatt készítjük, hogy általa is erősödjön az emésztőrendszerünk, ami az immunrendszerünk alapja.

Nálunk így készül:
– csirkeaprólék (csirkeláb, nyak, far-hát) vagy marha velőscsont
– vöröshagyma
– saját készítésű vegeta
– gyökérzöldségek
– friss kurkuma, gyömbér és petrezselyem
– parajdi só
Általában este tesszük fel főni a levest egy nagy fazékban, és lassú tűzön másnap délig fő, amikor is először eszünk belőle. A mennyiségek szempontjából lényeges, hogy csontokkal kb. a feléig rakjuk tele a kiválasztott fazekat, majd töltsük fel hideg vízzel. A főzés kezdetén a csontok mellé csak a vöröshagyma és a házi vegeta kerül. A főzési idő utolsó két órájában szoktuk beletenni a zöldségeket és 2-3 pici darabka kurkumát és gyömbért. A levest a végén sózzuk, ízlés szerint és hintjük meg friss petrezselyemmel a tetejét.


Ötletvariációk:

  • rizstésztát főzünk bele levesbetétként
  • a zöldségek nélkül főzzük készre
  • nagyobb mennyiséget főzünk egyszerre és a maradékot leszűrve, adagonként fagyasztjuk


Bazsalikomos – paradicsomos pite

A paradicsom felhasználásának egy újabb módjára találtam rá és ezt most veletek is megosztom.

Hozzávalók (23 cm átmérőjű piteformához):

Tészta:

  • 200 g rizsliszt
  • 90 g vaj vagy más zsiradék
  • pici só
  • késhegynyi szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor

A töltelékhez:

  • 2 nagyobb paradicsom
  • 3 tojás
  • 20-25 dkg házi feta sajt
  • bazsalikom

A fent említett összetevőkből a tésztát összegyúrtam és egy fél órára betettem a hűtőbe. Utána a tésztát belenyomkodtam a kivajazott piteformába és elősütöttem 170 fokon 15 percig.
Közben elkészítettem a tölteléket: a tojásokat felvertem, a feta sajtot apróra morzsolva tettem hozzá és kicsit megsóztam. Ezt követően a pite belsejébe belekanalaztam a tölteléket, a tetejére tettem a vékonyan felkarikázott paradicsomszeleteket és a friss bazsalikomleveleket. Letakarva sütöttem 40 percig, leszedtem róla a fóliát és további 10 percet sütöttem, míg a teteje kicsit megpirult.
Friss salátával tökéletes tavaszi reggeli, ebéd vagy vacsora.
Bármilyen aktuális idényzöldségből elkészíthető, akár hússal is. Pl.: brokkolis-tonhalas, fetás-mángoldos, fetás-céklás, csirkés-cukkinis. A feta helyett használható parmezán is.

Tápióka puding – nemcsak a gyerekek kedvence
Így csináljuk mi: egy négyszemélyes család részére

  • 1 bögre tápiókagyöngy
  • 100 ml kókusztejszín /tej, egyéb más növényi tej
  • víz
  • csillagánizs, szegfűszeg, fahéj ízlés szerint

A tápiókagyöngyöt min. fél órára beáztatom annyi vízbe, hogy ellepje. A beáztatás eredményeképpen kb. duplájára dagadnak a kis golyócskák. Szűrőn keresztül átmosom és kétszeres mennyiségű vízzel felteszem lassú tűzön főni. Hozzáadjuk a fűszereket és addig főzzük, amíg a gyöngyök áttetszőek lesznek. Adhatunk főzés közben további vizet a pudinghoz, hogy elérjük ezt az állapotot. A főzés vége felé hozzáadom a kókusztejszínt és még 5 percig főzöm vele. Az állaga akkor ideális, ha krémes, könnyű, lágy és laza pudingszerű.
Mivel a tápiókának semleges az íze, ezért kedvünk szerint ízesíthetjük pl. lime-mal, vaníliarúddal vagy akár nyers kakaóporral. A tetejére fügelekvárt tettem, amit tavaly a horvát tengerpartról hoztam. Tehetünk rá friss gyümölcsöt, lekvárt, étcsokoládé darabkákat, amit a kamránk rejt.
Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk, szénhidrátforrás.
Ha kicsit egzotikusabb édességre vágyunk a megszokott pudingjaink helyett, szeretettel ajánlom kipróbálását.


Céklás tarte tatin
A téli zöldségek lassan kifogynak, a friss, szabadföldön termesztett zöldségekre pedig még várni kell kicsit. Szerencsére a cékla sokáig eláll és piros színe, édeskés íze miatt a gyerekek is szívesen eszik. Bemutatunk egy elsőre bonyolultnak tűnő, de mégis pillanatok alatt összeállítható gluténmentes, laktató és tápláló ételt. A kisgyereket is tessék befogni, akár a cékla megmosásába vagy ha kicsit idősebb, a pucolásába. A konyhában minden kézre szükség van és persze a közös munka tanít, nevel és összekovácsol.


Hozzávalók 4 főre:
tészta: 3/4 bögre hajdina liszt, 3/4 bögre mandulaliszt, 1 evőkanál nyílgyökér liszt (vagy tojás) és 1 evőkanál magkeverék őrlemény
feltét: 4 közepes cékla, 2 közepes lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, friss kakukkfű
öntet: 2 dl kókuszzsír, só, pici fehér bors, balzsamecet
A tésztához valókat egy tálban összekeverjük, majd pici sót és ízlés szerint fehér borsot is adunk hozzá. Vízzel linzertészta állagú masszává gyúrjuk, majd kizsírozott lapos kerek tortaformába simítjuk a tésztát. 180 fokon kb. 15 percig elősütjük, miközben elkészítjük a céklás feltétet. A céklát és a lilahagymát vékony szeletetekre vágjuk és kókuszzsíron karamellizáljuk (1 evőkanál kókuszvirágcukor vagy datolyaszirup adható hozzá), és balzsamecettel meglocsoljuk. Ezzel a rakománnyal beterítjük az elősütött tésztát és készre sütjük. Mi egy kicsit felturbóztuk, kecske krémsajt golyócskákkal díszítve került vissza a sütőbe. Nyílgyökér liszt helyett mi tojást használtunk. Ha teheted, próbáld ki, igazán jó döntés.

Édesburgonya pogácsa

Ide süss! Édesburgonya pogácsát sütöttünk…no nem hamuban, de glutén -és laktózmentesen, ha épp erre van szüksége gyerekednek, vagy valakinek a családban, melegen ajánljuk neki is!
Isteni finom lett, és jelentem másnapra is friss, puha marad. Kitűnő megoldás lehet reggelihez vagy iskolába az uzsonnacsomagba. Mi köretként fogyasztottuk, mint lassan felszívódó szénhidrát.


Hozzávalók:

  • 390 g édesburgonya
  • 250 g zsír
  • 200 g zöldbanán liszt
  • 190 g nyílgyökér liszt
  • 1 csapott teáskanál só a tésztába + só az édesburgonya megfőzéséhez
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • + liszt a gyúráshoz, nyújtáshoz

Elkészítés

Az édesburgonyát sós vízben megfőzzük, kihűtjük és egy villával összetörjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzágyúrjuk az édesburgonyához. Elég lágy tésztát kapunk, így annyi liszttel gyúrjunk még esetleg hozzá, hogy egy nagyon kellemesen nyújtható, de lágy állagú tésztát kapjunk. Nem kell sok liszt hozzá! A tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, vagy pici gombócokat formálunk belőle, és a tenyerünkkel kicsit kilapítjuk. Tepsibe tesszük és 180 fokon 18 percig sütjük. Nem tovább, mert kemény lesz. Ha jól csináltuk, akkor egy kívül ropogós, belül omlós pogácsát kapunk.

Hétvégi pizza karfiolból

Tegye fel a kezét, akinek a gyereke nem szereti a pizzát! Mit szólnátok hozzá, ha most karfiolból készülne a pizza alapja? Két legyet ütünk egy csapásra: azaz a gyerekünkkel és természetesen az egész családdal pizza formájában a nemszeretem karfiolt is egy új köntösbe öltöztetjük, illetve a hagyományos pizzához képest egy emészthetőbb, rostokban gazdag ételt teszünk az asztalra.


Hozzávalók 4 személyre:
2 közepes karfiol (kb. összesen 90 dkg)
2 tojás
20 dkg reszelt félkemény sajt
1 mokkáskanál só, pici oregánó
feltét ízlés szerint: paradicsom szósz, bacon, gomba, brokkoli, spenót, sonka, parmezán vagy mozzarella
A karfiolt rózsákra szedjük, aprítógéppel darabosra ledaráljuk és enyhén sós vízben puhára pároljuk, majd lecsepegtetjük. Mikor kihűlt, összekeverjük a reszelt sajttal és a tojásokkal, fűszerekkel. Kisebb lepénykéket formázunk sütőpapírral bélelt tepsiben és 180 fokon 10 percig elősütjük, majd rátesszük az általunk választott feltéteket, majd újabb 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe.
Így tavasszal egyre több zöld saláta, piros retek elérhető, amit köretnek ajánlunk hozzá.
Jó étvágyat kívánunk!

Fish pie

4 db közepes méretű édeskrumplit betettem a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt megsütöttem őket. Közben az apróra vágott vöröshagymát és a vékony karikára szeletelt póréhagymát kókuszzsíron megpároltam. Hozzáadtam egy szelet lazacot és 2 bögrényi koktélrákot. Mikor megsültek, a lazacot villával kisebb darabokra szedtem szét és kókusztejszínnel felengedtem. Egy kerek pités tálba kanalaztam a halas szószt, a tetejére pedig kikapartam a megfőtt édeskrumpli belsejét és megsóztam a tetejét.
“Petrezselymes pesztó” – két nagy csokor petrezselymet, 3 gerezd fokhagymát és 3 kanál olívaolajat, kis parajdi sót beletettem az aprítóba és krémesre daráltam.
Brokkolit pároltam és savanyú alma kockákkal egy serpenyőben együtt megdinszteltem.
Céklát reszeltem még hozzá és a fermentált lila káposztánk került még a tányérra, mint elmaradhatatlan kelléke az étkezésemnek.
A petrezselyem pesztó emelte az ízvilágát ennek az ételkompozíciónak.

VISSZA