Zöldülünk!

Környezetvédelmi játékok otthon és a gyerekközösségben

Szabó Virág összeállítása

Kétségtelen, hogy érzelmi élmény által alakítható leginkább a gyermek, az ember szemlélete, a tapasztalatnál nagyobb erő aligha létezhet. Így aztán azt javasoljuk, játsszunk, alkossunk a gyerkőceinkkel zölden, hogy valóban magukénak érezhessék a témát, és természetessé váljon számukra, hogy Földanya jóllétét fontosnak tartják. Kedves Szülők, Pedagógusok – hatalmas lehetőség van a kezetekben arra, hogy szárnyakhoz segítsétek a jövő hőseit!

Zöld játékok

Szülőként és drámapedagógusként a mindennapjaim része a játék és a játékra inspirálás. Miután “természetbarát vér csörgedez az ereimben”, zöld szemléletemet automatikusan beépítem gyermekemmel közös tevékenységeimbe. A legkülönfélébb módszerekkel vezetem be – tudatosan és tudattalanul – a bolygó szépségeibe, és hívom fel a figyelmét arra, hogy vigyáznunk kell arra az értékre, amit egyszer, régen ránk bíztak.
Sorolhatnám napjaink játéktevékenységeit, amelyek így, vagy úgy, kapcsolódnak a környezetvédelemhez. Ehelyett azonban két “aranybányát” kívánok megmutatni Nektek – indulhat a kincsvadászat!

Remek játékgyűjteményt ugyanis a témában készítettek már. 
Például F. Nagy Zsuzsanna, akinek játéktára elérhető itt – melegen ajánlom szülőknek, pedagógusoknak rendszeres használatát.
A Fenntarthatósági Füzetek sorozat jeles darabja a Környezetvédelmi játékok című gyűjtemény – olvassátok nyitottan és örömmel.
Merjünk játszani a gyermekeinkkel – ez a legtöbb, amit tehetünk értük és azért, hogy a valódi értékekre irányítsuk figyelmüket, a kütyüvilágba való belemerülés helyett. Kalandozzunk minél többet a természetben, fedezzük fel együtt annak csodáit – ideje és érdeklődése sem lesz ezáltal csemetéinknek a számítógépek, tabletek, rajzfilmek, telefonok örvényébe belezuhanni. Három és fél éves kislányom felé irányult a kérdés, miért hálás az életben. Sorolta: azért, hogy sokat játszhat; azért, hogy sokat kirándulunk; és azért, mert sok időt tölthet Anyával és Apával. Őt idáig – és ezután is erre törekszünk, jó ideig – elkerülték a kütyük. Boldog, egészséges, kiegyensúlyozott gyermek. Eszébe sem jut, hogy lehetne másként…
(A Hamuban sült pogácsa facebook – oldalán egyre több szülő osztja meg ez irányú tapasztalatait – nagyon tanulságos és lelkesítő! Köszönet minden bejegyzésért.)

Azzal is tehetünk bolygónk jövőjéért, hogy gyermekeink számára olyan ajándékot vásárolunk születésnapra, karácsonyra, amelyből gyakorlati tudást szerezhetnek, és nem utolsósorban – felelős gondolkodásra vezetheti őket. Összeállításunk ezt a célt szolgálja. Mi lenne például, ha az óvodában a madarakról játszanának a gyerekek? Vagy családi körben televízió-nézés helyett környezetvédelmi társasjátékkal szórakoztatnák egymást és önmagukat a családtagok?  Íme, néhány javaslat a játékos szemléletformáláshoz.

EcoGame néven környezettudatos(ító) társasjáték  kapható, 3-6 éves gyerekek számára. A játék nemcsak élvezetes, de tanító is: bemutatja az ökoszisztéma, a víz, az energia és a hulladék körforgásának fogalmát.

A BrainBox szintén kettős funkciót lát el: tanít és szórakoztat egyszerre, mondhatni – játékosan hoz ismereteket a gyerekek számára. A sorozat Környezetismeret című darabja elsősorban családoknak szól. Érdemes kipróbálni.

Fészek-rakó címmel is alkottak társasjátékot, nem is akármilyet: a játék, amely felelős gondolkodásra és beszélgetésre inspirál – a vadmadarak titokzatos életébe vezet be bennünket. Rendkívüli kaland, varázsos illusztrációkkal. 5 éves kortól ajánlott.

Szintén a madarakkal ismerteti meg a kisiskolásokat a Keresd a párját! párkereső játék, amely serkenti a memóriát, miközben szépséges illusztrációk segítségével oktat. 

Ki ne ismerné a Gazdálkodj okosan! társasjátékot? Sajnos kevesebben a Gazdálkodj felelősen címűt, amely 7 éves kortól segíti játékosait a környezettudatos szemlélet elsajátításához, a „tetteink és következményeik” felelős gondolkodás kialakításához.

2000-ben, a Föld Napjára jelent meg az Ökovilág társasjáték. A 10 éves kor fölött ajánlható játék csupa ötlet… és persze felhívás a tudatos gondolkodásra.

ALKOTNI, ZÖLDEN

Kimeríthetetlen a téma. Otthon, óvodában, iskolában, baráti közösségekben. Korosztálytól függetlenül. Mert létrehozhatunk kiskertet, akár a teraszon vagy erkélyen is; etethetjük a madarakat télen; szervezhetünk a környező erdőben szemétszedő kirándulást. Írhatunk együtt környezetvédelmi mesét, sőt, bábelőadást is létrehozhatunk a témában. Csinálhatunk vetélkedőt; vagy végigjárhatunk egy tanösvényt. Ezúttal néhány kreatív ötletet gyűjtöttünk össze az Internetről – mert valahol el kell kezdenünk a fókusz ráirányítását a bolygóvédelemre.

Nagyon jó ötleteket ad az alábbi blog: https://zoldito.blog.hu/2017/04/10/fold_napja_jatek_es_kezmuves_otletek – érdemes keresgélni közöttük.

Rendkívül megható kezdeményezés, senki ne hagyja ki ennek a játékgyűjteménynek a megtekintését. Kicsik és nagyik – a környezetvédelemért, együtt. http://www.magosfa.hu/wp-content/uploads/2015/08/Kicsik-es-nagyik_Foglalkozasgyujtemeny.pdf

Ötletek témákra – képekben:

FÖLD
MÉHECSKE

Nagyon örülnénk ötleteitek megosztásának. Küldjétek be őket – és megjelentetjük az oldalon alkotásaitokat, játékleírásaitokat – mások inspirálására!

TARTALOMJEGYZÉK